Јапонска донација за три училишта во Велес (фото)

Петар Печков

Три основни училиште во Велес, Благој Кирков, Јордан Хаџи Константинов Џинот и Посебното Маца Овчарова  добија нова котлара и нови санитарни јазли. Тоа е донација од Кралството Јапонија, реализирано преку нејзината амбасада во Виена.  Вредноста е 54 илјади евра а со неа ќе  имаат подобри услови за настава 730 ученика од овие училишта.  

Многу сум среќен, што Јапонија можеше да донира за да се подобрат условите за работа на учениците во овие три училишта.  Се надевам дека ќе најдеме  нови проекти за заедничка соработка. Сумата која беше одвоена не е голема но е доволна за да се помогне на овие училишта. Ова се мали грантови, но со големи резултати    – изјави амбасадорот Кијоши Коинума.

Тој при посетата на Велес, најави дека Јапонија од почетокот на наредната година ќе отвори своја амбасада во Скопје.    Со овие нови  котли, кои се на нафта,  се загреваат сите три  училишта, сместени во заедничка зграда.

Двата  котли  се од 500 киловати заедно со пропратни елементи за целосно функционирање, горилници, автоматика со механизација, пумпи, циркуларни пумпи, запчаници, експанзиони  и  собирни котли, вентили, термометри и манометри. Реконструкција на тоалетите  е на трите ката со промена на плочки, врати, водоводни канали, мијалници, писоари, прозорци.

Трите директорки на овие училишта изразија задоволство што  нивните учениците  во  образовните институции, добија нови подобри услови за следење на наставата.   Средства од  Јапонскиот  грант од 2015-та добија и општините Центар Жупа и Демир Хисар, како и Клиниката за радиологија, во вкупна вредност од 260 илјади евра. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com