Јуртиев е непресметлив и заврши во Болница

Петар Печков

На обвинетиот  Илија Јуртиев  му е изречена мерка лекување во здравствена установа, оти лекарите констатирале дека тој е непресметлив. Основниот суд донесе вакво решение со тоа што од ЈЗУ психијатриска  болница  Бардовци, ќе треба да  испраќаат годишни извештаи за здравствената состојба на Јуртиев.    

Тој беше обвинет за убиството на Рахилка Темелкова , која ја усмртил со удар во глава со секира   и за два обиди за убиство на нејзиниот син Зоран  кого го прободел со нож во левата надлактица и снаата Славица на  која и  нанел лесни повреди.   

Лицето  има трајно душевно растројство –параноидна шизофренија, не  се лекувал оти не чувствувал дека е болен.   Кога го сторил делото  бил  во психотична состојба, ја губел реалноста, не бил способен логично да расудува, не можел да се контролира, да управува со себе, бил во непресметлива состојба. Тој во критичниот момент бил во состојба на непресметливост - изјави  вештото лице  д-р Катерина Николова  психијатар.

Јуртиев во негова  одбрана рече дека бил испровоциран од стана на соседот Зоран а смртта на сосетка биле сплет на несреќни околности.

Се боревме со Зоран на вратата за ашовот. И кога се натегавме, боревме  кој  да го земе, ашовот летна и ја  удри Рахилка  во глава. Не го  признавам делото, не го сторив. Кога ме совладуваа двете лица се здобив  со повреди на рамото и по телото,за што имам медицинска  документација. Кога полицијата ме уапси, веднаш  ме донесоа во Болница да  ме  лекуваат – рече Јуртиев.   

Неговиот бранител Александар Јаковлевски, рече дека решението е  донесено во согласност со вештачењето  на вешто лице  доктор -  невропсихијатар и дкеа ќе се следи здравствената состојба на обвинетиот во иднина.   

Тој беше обвинет за убиство и две убиства во обид   кои се случија  на 5-ти април годинава во 9,45ч.  во домот на Темелкови, каде Јуртиев го сторил делото а биле соседи. Имале нерасчистени имотно –правни  доноси. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com