Богоевска бара одговори за реконструкцијата на Хотелот Интернационал

Петар Печков


Реконструкцијата, надградбата и доградбата на зградата на поранешниот хотел Интернационал во центарот на градот предизвикува голем интерес во јавноста

За да се расчистат сомневањата за можна спрега на градоначалникот Чадиев и одредени бизнис групи и за грубо кршење на законските прописи и за да се дојде до вистината, на градоначалникот Чадиев јавно му ги поставуваме следните прашања:

Кога и на кој начин фирмата Макоил ја продала зградата на Хотел Интернационал, кој е новиот сопственик и дали при промената на сопственоста е платен данок на промет на недвижности.

Кој според законот е инвеститор на  реконструкцијата, надградбата и доградбата на зградата на хотелот.

Според кој законски пропис е извршена пренамена на просторот за трговија, за деловни простории и за станови, бидејќи со постоечкиот детален урбанистички план за централното градско подрачје намената на зградата на хотелот е само и исклучиво за хотелско сместување.

Дали е издадено решение за локациски услови и одобрение за градење и дали во тие документи е предвидена надградба на објектот и пренамена на просторот.

Дали е одобрена студија со позитивна оценка на остварениот квалитет на сеизмичка заштита во согласност со генералната државна стратегија за контрола и намалување на сеизмичкиот ризик од Институтот за земјотресно инженерство и инженериска сеизмологија.

Дали е направена ревизија на изведбениот проект.

Кој ќе ја преземе одговорноста доколку и при помал земјотрес незаконската, нестручна, неквалитетна и дилетантска надградба на зградата на хотелот се сруши и усмрти или повреди гости во хотелот и случајни минувачи по тротоарот и улицата.

Ние ја почитуваме пресумпцијата на невиност. Никој не е виновен додека тоа не се докаже на суд. Но, сакаме да потенцираме дека одговорност мора да има за сите, без оглед на нивните позиции, доколку надлежни органи  и судови во законски постапки утврдат дека е направен криминал и е оштетен јавниот интерес на граѓаните на Велес – изјави Весна Стојанов Богоевска кандидат од листата за советници на коалицијата на СДСМ.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com