Вардар надоаѓа

Петар Печков

Нивото на реката Вардар во Велес е високо и таа надоаѓа. Со себе носи дрвја, пластични шишиња и смет.  Според Центарот за известување засега е далеку од излевање , а големиот бран кој доаѓа од Тетово бил далеку од Велес и има место и простор да мине а Вардар да не се излее во Велешко.

Следејќи ја состојбата  соа реката, која се изела во центарот на Скопје, надлежните од Општина Велес  апелираат до граѓаните за внимателност и најава дека  презеле мерки реката да не се излее во велешко.    

По обилните дождови, Општина Велес ги известува граѓаните дека  е подготвена да се справи со ризиците од  излевање на реката Вардар во градот и околината. Стручни екипи работат на терен и состојбата се следи континуирано.

Мостот кај Башино Село  е посочен како најкритична точка во моментов. Во попладневните часови ангажирана механизација ќе ги чисти носечките столбови од наносите со дрва кои претставуваат закана за статиката на објектот.

Откако ќе се заврши чистењето, машините ќе останат во непосредна близина за да бидат подготвени да интервенираат доколку тоа е потребно.

Состојбата континуирано се следи и од дежурните екипи на противпожарната единица. На секои два часа пожарникарите ќе излегуваат на терен и ќе вршат контроли.

 Во меѓувреме ќе се подготвуваат и вреќи со песок кои ќе бидат поставена на места каде има најголем ризик од излевање на Вардар.

Општина Велес апелира до сите граѓани на будност и навремено известување на сите надлежни служби –стои во вонредното соопштение издадено од локалните власти.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com