Велешката библиотека, библиотека на годината

Петар Печков

Велешката библиотека  ,,Гоце  Делчев,,   го доби признанието за најдобра во оваа година.  Таа е прогласена за  „Библиотека на годината“ за 2016 година од страна на  Библиотекарското здружение на Македонија.

Библиотеката оваа година беше организатор на бројни културни настани, има нов голем фонд книги, дела, стручна литература и литература за лицата со оштетен вид.  

При доделувањето на признанието, во предвид биле земени  инвентивност во настаните,  библиотеката да биде  културен стожер во градот кој организира  настани од таков тип, да има литература која им помага на лицата со посебни потреби, се следеле активностите и соработката со граѓанските здруженија.

Истото признание  градската библиотека го доби и 2014-та година.   Годинава го подели со Локалната библиотека „Страшо Пинџур“ од Неготино. Наградата се доделува на празникот Св. Климент  Охридски, творец на далеку познатата Охридска книжевна школа е најзначајниот македонски средновековен писател и педагог.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com