Во Интернатот се намалува бројот на ученици

Петар Печков

Бројот на ученици во општинскиот ученички дом  ,,Лазар Лазаревски,, бележи опаѓање. Ако капацитетот со пролетва распишаниот конкурс  бил  221 ученик, во двата конкурса биле примени, две третини -  140. Или останале слободни 80 места.  В.Д. директорот на оваа институција причина за намалениот интерес ја гледа во лошата уписна политика претходните години.

Проблемот со намалување на бројот на ученици е започнат пред 3-4 години.  Тогашната извршна и локална власт дозволија   отворање на две паралелки, една во Кавадарци, друга во Гевгелија,  чии ученици  учеа во Велес а одлеаја ученици од нашиот дом. Тука е и затворање на спортската паралелка во Гимназијата. Со ученици од тие три паралелки ние го полневме Интернатот и се бараше место плус.  Годинава  бројката на запишани ученици е уште помала, за жал - кажа в.д. директорот Марјанчо Јорданов пред велешките советници. 

Објасни дека од вишокот простории пренамениле за медиотека, за теретана и за слободни активности за играорци и за карате.   

Поврзани »

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали летово планирате да одите на одмор и ако одите каде?

  • да во Македонија
  • да во странство
  • не
Резултати