Во Самобор одбележани 77 години од издавањето на ,,Белите мугри,,

Петар Печков

Минаа  77 години  од кога македонскиот поет Коста Солев на 25 ноември 1939-та   ја издаде  неговата збирка песни  ,,Бели мугри,,  во Самобор Хрватска. Токму таму изминатиот викенд, во паркот во овој Хрватски град    се собраа Македонците од Хрватска, но и нивните домаќини и пријатели да оддадат почит на поетот  и револуционер.  

Пред бистата на Рацин  се читаше негова поезија, се положи цвеќе од страна на Заедницата на Македонците во Хрватска и од страна на градот Самобор, кои заеднички ја организираа оваа свеченост.  За делото на поетот говореше проф. др. Васил Тоциновски.

Долги години трае  искреното и непоматено пријателство меѓу Македонскиот и Хрватскиот народ. Посебно место за Македонците зазема Самобор каде   се отпечати книгата Бели мугри,  со несебична и  голема помош во  печатницата сопственост на Драгутин Шпулер. Таа е отпечатена во 4 илјади примероци тираж, но остави силен траг во македонската културна и национална историја – изјави Тоциновски.  

Тој зборуваше и за учеството на Македонците во  Шпанската граѓанска војна.  Свој настап имаа и членките на македонското друштво ,,Охридски бисери,, од Загреб кои испеаја неколку стари  македонски песни.  

Почитта на градот Самобор кон Рацин и Велес е голема и сериозна, така пред пет години  поставена е биста во тамошниот парк а лани еден мост во Самобор  го доби името по збратимениот Велес. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com