Гимназијата ,,Кочо Рацин,, е домаќин на третата обука на наставници од четири држави

Петар Печков

Велешката Гимназија ,,Кочо Рацин е домаќин на третата обука  од проектот newWERD - нови начини  на истражување   и развој во образованието.  Оваа образовна институција е координатор на проектот а темата е  ,,Стем ,,  методологија  -наука, технологија, инжинерство, математика.  Во работата се вклучени  наставници по природни науки, математика и информатика, кои работат со  интердисциплинарен пристап. 

Целта е наставниците да стекнат нови знаења, нови вештини и компетенции кои би ги примениле во наставата,   би ги им доближиле реалните проблеми на учениците преку нивните методски единици - рече  професорката Христина Леова, координатор на проектот.  

Сите реални проблеми во секојдневието треба  преку овој проект да се решат со методи кои се применливи во математика, физика и хемија.    На оваа трета обука  присутни се наставници од четири училишта -  Португалија општина Барселос,  Крајова - Романија, Никелино близу Торино  Италија  и велешката Гимназија, сите се дел од стратешко партнерство . Заеднички работат  во период од две години. Во дворот на Гимназијата се одржа и работилница со  нејзини ученици од втора, трета и четврта година,  твореа на  тема,, обновлива енергија и   алтернативни начини на  извори на енергија и климатски промени,, .

Имаме штандови, каде учениците изработуваат проекти на темите кои се дел од него, обновлива енергија, заштеда на енергија и климатски промени.  Се изработуваат водени турбини, ветерници и соларни панели кои подоцна можат да се користат како извори на електрична енергија. Учениците имаа пред знаења за да може да ги изработат задените задачи    -  изјави   Драгана Тевчева професорка во Гимназијата и  - дел од  проектот ,,Њу верт,,

Во предвидените содржини се и посета на хидроцентрала во Струга и  посета на УХМР во Скопје 

loading...

Поврзани »

loading...

Општина Велес објавува

ЈАВЕН ПОВИК
за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на територија на Општина Велес за набавка енергетски ефикасно грејно тело за 2019 година

Детали

Ронтис вработува техничар во оддел за одржување

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:
Техничар во оддел за одржување

Ронтис вработува 20 оператори во производство

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:
20 (дваесет) Оператори во производство

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Колку сте задоволни од настапот на македонските репрезентативци на ЕП во одбојка?

  • Дадоа максимум
  • можеа повеќе
  • за прв пат учество, одлични беа
  • запоставени, а не направија горди
Резултати