Делата од скулпторската колонија поставени на јавни површини низ градот (фото)

Петар Печков

Дела од  шестмина автори, кои учествуваа и  работеа на првата скулпторска колонија  ,,Велес 2019,, од денес се на јавните површини на Велес. Авторите  твореа на старо железо и на камен, пред три месеци. 

Авторите  нивните дела ги  изработија  според содржините кои се во околината   - кажа   Илчо Стојановски,  технички координатор на скулпторската колонија. 

Скулптурата „Ангел“ изработен од отпадно железо од скулптор Весела Стаменова е поставена на тревна површина во Младинскиот парк, скулптурата „Балерина“ изработена од отпадно железо од скулпторот Павел Стаменов е поставена  на тревна површина во близина на зградата на поранешниот -Офицерски дом, скулптурата „Велешки гемиџии“ изработена од скулптурот Горан Стаменков е постаена на улица Благој Ѓорев на горниот дел од фонтаната покрај тротоарот, скулптурата „Поголемо од животот“ изработена од отпадно железо од скулпторот Никола Ненадиќ е поставена  на тревната површина во Младинскиот парк, пред објектот на Народен театар ЈКХ Џинот,,  и амфитеатарот , скулптурата „Блажена“ изработена од мермер од скулптор Илко Стојановски е пред објектот на поранешна НА-МА, скулптурата „Театарска игра“ изработена од мермер од скулптор Горан Ѓорев е во паркот  наспроти Градскиот саат. 

Поврзани »

Општина Велес субвенционира физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален и објавува

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор за 2020 година Детали

Општина Велес субвенционира физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед и објавува

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година Детали

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Како го минувате времето дома во полицискиот час?

  • гледам тв
  • гледам серии на интернет
  • слушам музика
  • читам книга
  • играм игри, карти
  • разговарам на телефон
Резултати