Деца со ретки болести, поштенска марка издадена од Македонски пошти

Петар Печков

Поштенска марка „Деца со ретки болести“ промовирана од здружението на граѓани со ретки болести „Живот со предизвици“ и од АД „Македонска пошта“.

Таа е издадена во 6.000 примероци, а нејзин автор е дизајнерот од Бирото за филателија Лоран Куфало. Номиналната вредност на марката е 48 денари, и таа е првата ваква марка во светот.

Идејата за издавање на ова марка е на Гордана Лолеска од Охрид и таа ова го овозможи со желба да им помогне на децата со ретки болести. Некогаш минуваат и 10 години додека пациентите добијат соодветна дијагноза, некогаш нема лекови, а некогаш кога има доцнат со месеци. Долго време во социјалниот систем ретките болести не постоеја. Се надевам дека тоа ќе се смени и дека пациентите со ретки болести ќе го добијат потребниот третман и ќе можат да живеат што поквалитетен живот - рече Весна Алексовска, претседател на здружението „Живот со предизвици“.

Од АД „Македонска пошта“ објаснија дека печатењето на марката е мал придонес за помош на лицата со ретки болести и дека се надеваат дека овој пример ќе го следат и останатите компании и ќе им подадат рака на овие луѓе.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com