Еден месец не функционира автобуската линија до Отовица и Кумарино

Петар Печков

Од почетокот на месец мај не сообраќа локалниот автобуски превоз до селата Отовица, Сојаклари  и Кумарино. Така за дел од жителите  пресечени се врскате кон Велес, каде ги извршуваа своите обврски.  Некои укинувањето на ова  линија сериозно ги погоди.

За да стигнам до Велес  сега со такси потребни се 150 денари  во еден правец за да се вратам назад тоа се 300. А автобускиот билет до Отовица  беше  40 денари. Сопругот има здравствени проблеми, често одиме до град. Јас работам во Велес, така што многу не чини откако не сообраќа автобускиот превоз – вели жителка на Отовица. 

Локалната власт објаснува дека презела мерки за што поскоро да се врати автобускиот превоз, на оваа локална  линија. Причина што превозникот престанал да вози,  бил малиот број патници. 

Беше спроведена постапка  за линијата Велес – Кумарино, на која се избра фирма која даде најповолна понуда за да ја извршува услугата. Во меѓувреме превозникот поднесе барање до општина Велес, во кое е наведено дека се откажува од опслужување на горенаведената линија поради нерентабилност на истата. Општина Велес во периодот кој следи, штом се отстранат законските пречки поради настанатата политичка ситуација, ќе изврши спроведување на постапка за доделување на линии за линиски превоз на патници на територијата на општина Велес. По комплетирање на постапката и издавање на Решение за доделување на линии, превозник кој има лиценца за вршење на општински линиски превоз на патници може да отпочне со вршење на превоз, откако ќе добие дозвола и ќе регистрира возен ред за определена линија – изјавија од Општина Велес.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com