Завршени се истражувањата околу храмот на Изида во Стоби и конзервацијата на мозаикот од крштелницата

Петар Печков

Летово активно се работи на повеќе проекти на археолошкиот локалитет Стоби.  Деветтата сезона од меѓународната летна школа за археологија во Стоби веќе започна. Проектот е во организација на НУ Стоби и Фондацијата Балканско Наследство од  Бугарија. Ова е петта година на истражувања на просторот помеѓу Теодосијанската Палата и т.н. објект „Затвор“, а целта е целосно да се истражи просторот помеѓу двете градби и да се објасни нивната меѓусебна релација. Во летната школа учествуваат 16 студенти од САД и Канада, како и двајца студенти од Македонија..

Завршија археолошките истражувања на комплексот градби околу храмот на Изида во Стоби. Истражувањата се одвиваа во периодот од 10 април до 10 јуни. Проектот е целосно финансиран од годишната програма на Министерството за Култура за финансирање на проекти од национален интерес за културата за 2018 год. Ископувањата беа фокусирани на до истражување на три простории од т.н. „ Комплекс градби околу храмот на Изида“ како и дел од просторот јужно од храмот.

Деновиве завршија  сите конзерваторски постапки на мозаикот од крштелницата, како што се детално чистење на мозаичката површина, консолидација на тесерите, инјектирање и фугирање на мозаикот.  Паралелно се одвиваа и финалните конзерваторско – реставраторски работи на мермерните елементи од крштелницата а воедно беше извршена и пробна анастилоза на сите елементи пред да се вратат во оригиналната местоположба во самата крштелница.

извор: НУ Стоби 

loading...

Поврзани »

loading...

Rontis вработува магационер

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала Ронтис заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи: Mагационер Детали

Rontis вработува техничар за одржување

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала „Rontis“ заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи: Техничар во оддел за одржување

Детали

Rontis вработува оператори

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи: 20 (дваесет) Оператори во производство Детали

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com