Иако легани, во предизборието двете градби за кои се спореше, мируваа

Петар Печков

Изградбата на двете индивидуални куќи, кои се во близина на зградата на Општина Велес,  е регуларна и  според законските пропис, информираше градоначалникот Аце Коцевски. Но тој нема информации зошто истите неколку месеци, пред и во текот на изборната кампања беа градби во  мирување. Соседите тоа го толкуваа  како некаква забрана, која ја  немало оти се било регуларно.  Станува збор за индивидуални куќи кои се градат близу надвозникот  на пругата Велес – Битола и куќата на ул. Крсте Мисирков бр.8.  

Од се што успеав да проверам за овие два објекти, произлегува дека тие се  легална градба и дозволата е регуларно издадена.  Министерството за транспорт и врски дало согласност за Деталниот Урбанистички План  исто како и Македонски железници оти едната куќа е во близина на пругата. Немам добра вест за граѓаните, кои реагираа за изградбата на овие две куќи. Ниту знам зошто  во изборната   кампањата не се  градеа,  се беше запрено. Според законот растојанието помеѓу две куќи треба да  биде најмалку три метри, што е почитувано во двата случаи и е  регуларно. Ако општината се одлучи било што да преземе, сопственикот кој го купил плацот на лицитација,  може да ја тужи    и да добие со високо обесштетување  – рече Коцевски. Тој кажа дека инвеститор и за двата индивидуални објекти е фирма од Скопје

И за две куќи за изградбата   имаше реакции  од станарите соседи. Во првиот случај дека е преблизу до зградите, во вториот дека е соѕидан пристапот до станарите на две згради кои според личната карта тој премин им е пристап до  домовите.    

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com