Изложбата на стари мотиви од македонските градови во Велес

Петар Печков

Во  Ликовниот салон во Велес беше  отворена тематска изложба „Урбани документи: пејсаж-град-предел“. Претставени се 23 дела, кои се дел од  богатата колекција на Националната галерија на Македонија на познати и афирмирани  автори, меѓу кои Михајло Шојлев, Димитар Аврамовски Пандилов, Лазар Личеноски, Борко Лазески, Вангел Коџоман, Томо Владимирски. 

Понудените ликовните дела  се интересни за публиката, од аспект на историски и документарен карактер, како сведоци на едно минато време, како и од ликовен аспект.  Оваа изложба ги следи насоките и препораките за децентрализација и демонополизција на културата во Република Макддонија, опфатени со Нацрт стратегијата за развој на културата во периодот 2018-2022 година. Освен со естетската вредност на овие слики, преку нив јавноста во Велес може да  се запознае со дел од нашето движено културно наследство. Згора на тоа 2018-та година од ЕУ е прогласена за година на  културното наследство - рече  Елена Иванова кустос во националната галерија и автор на изложбата.  

Голем дел од истите за прв пат беа  презентирани пред јавноста во просторот на Мала станица, Скопје, во септември  2017та година.  На делата се  препознатливи мотиви од Скопје, Битола, Охрид, Струга, Кратово, но и од Париз, Прага, Елбасан. 

 Изложбата ќе биде поставена до 6-ти февруари 

loading...

Поврзани »

loading...

Ронтис вработува 15 оператори

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

15 (петнаесет) Оператори во производствоАКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали е потребно забрана за користење на мобилни на наставата во училиштата?

  • да
  • не
Резултати