Коцевски претседател на Советот за развој на Вардарскиот плански регион

Петар Печков

Градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски е новиот претседател на  Советот за развој на Вардарскиот плански регион.  Деветмината градоначалници од општините кои се дел од Вардарскиот плански регион денеска ја одржаа конститутивната седница на Советот за развој на Вардарскиот плански регион.  

Тие едногласно  одлучија Коцевски да биде   претседател поради досегашното искуство и фактот дека седиштето на Центарот за развој е во Велес.  Досега оваа функција ја извршуваше претходниот градоначалник на Велес Славчо Чадиев. Во Вардарски плански регион влегуваат општините  Велес, Кавадарци, Неготино, Свети Николе, Лозово, Чашка, Росоман, Градско и Демир Капија. 

Во своето прво обраќање Коевски   истакна дека пред општините од регионот е период во кој треба многу да се работи за подобрување на животот за сите граѓани. Како два заеднички приоритети ги посочи: изградбата на регионална фабрика за третман на цврст комунален отпад со неколку претоварни станици и Регионален центар за третман на бездомни кучиња како проблем со кој се соочуваат сите општини. 

Гостин на конститутивната седница беше Заменик министерот за локална самоуправа Дејан Павлевски. На градоначалниците им посочи дека е започнат процесот за редефинирање на блок дотациите со кои се финансираат Единиците на локалната самоуправа. Редефинирањето се прави со цел  од досегашните 4,5 проценти од ДДВ-то за општините во иднина да се издвојуваат по шест проценти. Најави  се издвојуваат повеќе средства за рамномерен регионален развој, како и преку граничната соработка. Градоначалниците беа информирани  за досегашното функционирање на Центарот за развој на Вардарскиот плански регион, финансиската ситуација и увид во проектите кои досега се реализирани, како и оние кои се во процедура.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com