Кој го загадува воздухот во населба Тунел и Превалец

Петар Печков

Поради честите поплаки од страна на жители на населба Тунел и Превалец за енормно загадување во овој дел на Велес, екологистите од  ЕД Вила Зора побараа од надлежниот инспекторат да спроведе активности за евиидентирање на загадувачот и намалување на загадувањето на амбиенталниот воздух.

 Подолго време имаме поплаки од граѓаните кои живеат во новиот дел на градот. Тие реагираат на големите количества бела прашина кои  паѓаат секојдневно. И покрај бројните наши реакции, состојбата не е подобрена. Емисијата  на штетни  честички е неколкукратно повисока од дозволените вредности, што е недозволиво. Локланиот инспектор за животна средина извршил анализи и мерења , но резултатите јавноста не ги знае  - рече на прес конференција Ангел Киров, портпарол на ЕД Вила Зора-Велес.  Тој не именуваше кој е загадувачот, не даде одговор на поставеното новинарско прашање,  а тоа го остави на надлежните институции.

Кој е загадувачот кој перманентно го загадува воздухот во овој дел на градот. Дали  стопанските субјекти од овој дел на градот ги имаат сите потребни дозволи, од еколошки апсект. Бараме одговори на овие прашања, согласно Архуската конвенција, која е ратификувана   и  од Македонија. Досегашните постапки со овој проблем, не доведоа до подбрување на состојбата. Затоа и сме поготвени за помасовен граѓански активизам   - рече Киров.

loading...

Поврзани »

loading...

Ронтис вработува оператори во производство

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

30 (триесет) Оператори во производствоАКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

2018-та е зад нас. Како ќе ја помните?

  • како и секоја друга
  • имаше и убави и лоши моменти
  • ми донесе многу радости и убави мигови
  • што поскоро да ја заборавам
  • постар сум за една година
Резултати