Лани во Велес собрани 4.110 крвни единици

Петар Печков

Изминатата 2017-та година во Одделението за трансфузиона медицина во Велес биле собрани  4.228 крвни единици.  Во 29  организирани акции на  крводарување имало собрани 1.311  додека самостојно дошле, подале рака и дарувале крв  и собрани се   2.917  крвни единици, информираа од Општинскиот Црвен Крст на Велес. 

Но од минатата година воведена е новина, и крводарувањата се водат во општината од каде е дарителот. Поради ова  118 крвни единици  собрани во Велес изминатите  12 месеци не влегуваат во конечниот број, па тој изнесува 4.110 крвна единица. Или планот е реализиран со 220,1 отсто.

Споредено со 2016-та има повеќе оти тогаш имало собрани 4044 крвни единици.  118-те крводарувања се на дарители најчесто од соседните населени места од општина Лозово и селата околу, како Каратманово  а дарителите својата крв ја даруваат во Одделението за трансфузиона медицина во Велес, но од лани се забележуваат како крвни единици во Општина Свети Николе.

Во овие 118 крвни единици има и дарители од други градови, кои дарувале крв во акциите во велешката касарна а тука биле војници -доброволци или платени војници а се на работа во Велес. 

loading...

Поврзани »

loading...

Ронтис вработува 15 оператори

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

15 (петнаесет) Оператори во производствоАКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали е потребно забрана за користење на мобилни на наставата во училиштата?

  • да
  • не
Резултати