Лани во земјава пронајдени 230 примероци на фалсификувани денари

Петар Печков

Народна банка лани открила 919 фалсификувани странски пари во Македонија. Од нив, 731 банкнота биле американски долари, а од откриените фалсификувани евра, 145 биле банкноти и 4 монети од 2 евра. Вкупно, Народна банка извршила експертиза на 1.031 парчиња, од кои 112 се покажало дека се оригинални пари.

Споредено со 2017 година, лани биле откриени повеќе фалсификувани долари (731 парче наспроти 26 парчиња во 2017), а помалку евра (149 парчиња наспроти 560 парчиња во 2017).

Кај денарите од вкупно доставените 358 сомнителни банкноти, при проверката било утврдено дека 128 примероци се оригинални, додека останатите 230 примероци се фалсификувани пари.

„Бројот на утврдени фалсификувани книжни пари откриени во текот на 2018 година е помал за 43 проценти во однос на 2017 година. Во вкупниот број откриени фалсификувани книжни пари во 2018 година, најзастапен е апоенот од 500 денари (136 парчиња), или 59,1 процент од вкупниот број фалсификати, потоа следува апоенот од 1.000 денари (44 парчиња), или 19,1 процент од вкупниот број фалсификати и апоенот од 100 денари (35 парчиња), или 15,2 проценти од вкупниот број фалсификати. Вкупната вредност на фалсификуваните денари во 2018 година изнесува 134.210,00 денари и има незначително учество во однос на вкупната вредност на парите во оптек“, вели Народна банка во последниот годишен извештај.

loading...

Поврзани »

loading...

Ронтис вработува техничар во оддел за одржување

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи: Техничар во оддел за одржување Детали

Ронтис вработува оператори во производство

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи: 10 (десет) Оператори во производство

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали користите велосипед во Велес?

  • да, често
  • за викенд рекреација
  • нема патека
  • Велес не е град за велосипед, има угорници
Резултати