Министерот дава пари за театарска претстава во Стоби, надлежните не дозволуваат-не било безбедно

Петар Печков

Секое лето, 26 години наназад, амфитеатарот во Стоби беше домаќин на театарска претстава играна на антички текст. Оваа година Министерството за култура не издвои средства за одржување на фестивалот, но новиот министер   за култура Хусни Исеини е расположен интервентно да одвои финансии, традицијата да не се прекине, со одигрување на една претстава во локалитетот.  

Би поддржале одигрување на една претстава, ако се исполнат безбедносните услови на овој простор - рече министерот Исеини.  

Во 90-тите години на минатиот век, кога започнаа да се играат претстави во античкиот театар, тоа беше со по една претстава годишно. Од 2001-та започна да се организира Фестивалот на античка драма ,,Стоби,,, кога имаше и по шест -седум   претстави  во текот на две седмици, во лето.  Од НУ ,,Стоби,, каде министерот ја префрли одговорноста дали може летово да се одигра една претстава, за традицијата да продолжи, велат дека досега не добиле  барање, за  одржување на театарска претстава.

Стручниот тим и раководителот на проектот за истражување, конзервација и реставрација на театарот во Стоби, се на мислење дека театарот не е во состојба да прима публика од безбедносни и морално етички причини. Освен во строго контролирани услови и со ограничен број на посетители, се додека истиот не биде конзерваторско- реставраторски третиран, од страна на стручниот тим. Секој пројавен интерес за користење на театарот е добредојден, секако со стручен надзор и пропишани услови од страна на НУ Стоби - стои во писмениот одговор од НУ Стоби, дали тие би дозволиле летово таму да има театарска претстава.  

Поврзани »

Општина Велес субвенционира физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален и објавува

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор за 2020 година Детали

Општина Велес субвенционира физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед и објавува

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година Детали

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Како го минувате времето дома во полицискиот час?

  • гледам тв
  • гледам серии на интернет
  • слушам музика
  • читам книга
  • играм игри, карти
  • разговарам на телефон
Резултати