Најзагаденото место на светот- само еден час тука е доволно и најздравиот човек да умре

Петар Печков

Имено, во 1990. година тука била измерена радијација која е 100 пати поголема од количината на радијација на која еден американски работник според закон смее да биде изложен. Секако, потребно е помалку од еден час и здрав човек да умре озрачен со толку радијација.

Тука не станува збор за природен феномен, радијацијата и загадувањето се резултат на отпадните води од најголемата нуклеарна фабрика во Русија.

Фабриката до 1990. година од непознати причини била криена, малку луѓе знаеле за нејзиното постоење, а во тој контекст не се водело многу сметка за екологијата на езерото. Поради сето тоа, Карачајското езеро денес никој не го гледа како вистинско езеро. Полно е со концентрати со кои радијацијата се чува подалеку од брегот.

Нуклеарната фабрика во близина на езерото била изградена во тајност од 1945. до 1948. година, а му служела на Сталин во производството на атомски бомби. Езерото на фабриката ѝ било потребно поради студената вода за реакторите.

Речиси ништо не се вложувало во заштитата на работниците и околината, а водата загадена од радијацијата со време го претворила ова место во најзагадено на светот, барем според статистиката на Вашингтонскиот институт за надзор на нуклеарен отпад.

loading...

Поврзани »

loading...


Дежурство на аптеките (АПРИЛ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали граѓаните кои добија ослободување од плаќање на сметки за вода, камати и дел од кредити, од јавно осветлување треба да имаат задолжителна општо корисна работа во градот?

  • да, треба да ги одработат бонусите
  • не, уште тоа им фали
Резултати