Овчите сипаници пак се јавија

Петар Печков

 Последните три месеци во Центарот за јавно здравје Велес  регистриран е зголемен број на случаи на лица заболени од овча сипаница -варичела.  Надлежните информираа дека  за изминатиот период варичелата ја имало кај   лице. Од тоа во  септември  46 случаи, октомври  биле регистрирани 114 заболени а во ноември за 20 дена  85  има  заболени.  Најголем број  се  деца на возраст до шест години, повеќето посетуваат градинка, а помал број се ученици. Највозрасниот заболен  има 40 години.

Треба да се знае дека зголемениот број на заболени од варичела, се јавува циклично на неколку години. Се акумулира и избувнува во одреден период. Во никој случај не станува збор за епидемија – објаснува д-р Билјана Трајкова, специјалист епидемиолог од ЈЗУ Центар за јавно здравје  Велес.  

 Пликовите кои се јавуваат по телото и предизвикуваат чешање,  најдобро е да се посипуваат со течна пудра. Варичелата ја имаше и  во првото полугодие во велешко,  кај 226 заболен. Споредено со претходната година, во истиот период, тогаш ја имало само во 38 случаи.  Овчата сипаница земала замав во месеците мај и јуни, кога биле забележани 170 случаи на заболени.  

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com