Одлука на Совет -Забрането користење на гуми, пластика, мебел како материјал за огрев

Петар Печков

Како одговор на високите концентрации на ПМ10 честичките, кои претходете пет дена беа регистрирани во Велес, Советот на Општината донесе  итни мерки за намалување на загаденоста на амбиенталниот    воздух.  Меѓу другото се забранува за користење одредени материјални кои се  опасни како енергенси.   

Користењето   на несоодветни и опасни материјали -гуми, пластика, делови од мебел и материјали премачкани со боја и лепило, отпадна масло од автомобили  е забрането  за греење. Палењето оган на отворено, палењето контејнери или стрништа е забрането. Се информираат трговските и угостителските субјекти дека доставувањето и однесувањето на стока до објектите, надвор од одредениот режим утврден со Одлука е забрането. Да се врши редовно чистење на оџаците. ЈКП Дервен да врши редовно миење на улиците и тротоарите во вонредни околности  -при зголемено аерозагадување.  Почести регулирања на сообраќајот посебно на т.н. ,,тесни грла во градот,,  на главните  сообраќајници. Полицијата  да ги упати на дополнителен технички преглед сите возила, посебно тешките товарни возила -камиони и автобуси, кои не ги задоволуваат основните стандарди за емисии на загадувачи материи во воздухот- стои во донесениот пишан документ. 

Со него се повикуваат граѓаните на Општина Велес, да го пријават на ДЕЖУРНИОТ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН секое палење гуми. кабли,  отпад,  стрништа,  пластика  или друг опасен отпад, а на бројот „192" да пријават возила кои оставаат впечаток дека  не  rи   задоволуваат   основните   стандард и   за емисии  на загадувачки материи во воздухот.

Сите заедно учествуваме  во загадувањето на воздухот и затоа сите заедно сме одговорни да ги намалиме концентрациите на штетните честички во воздухот. Така ќе заштитиме самите себе, фамилиите, децата и младите – рече екологистот  Ненад Коциќ, овај пат како советник во Општината.   

За дали граѓаните се   придржуваат на овие забрани ќе контролираат комуналните инспектори од локалната власт  а за правните лица - локалниот и државниот еколошки инспектор.  

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com