Од вторник 15-ти мај пластични пари во апоени од 10 и 50 денари

Петар Печков

Народната банка ќе ги повлече книжните десет и педесет денари. Нив ќе ги замени со нови, полимерни односно пластични. Од НБРМ велат дека новите пластични банкноти од 10 и 50 денари ќе ги пушти во оптек од 15-ти мај. Истовремено ќе се повлекуваат сите досегашни книжни педесетки и десетки, кои се во употреба од септември 1996-та година. Промената на старите банкноти, бесплатно ќе ја прават сите домашни банки од 15- ти мај годинава до истиот датум догодина.

Согласно со Одлука за повелкување на крнижните пари во аопени до 10 и 50 деанри, на денот кога ќе бидат пуштени во оптек книжните пари во апоени од 10 и 50 денари, изработени од полимер, книжните пари со истата апоенска вредност, коишто се во оптек од септември 1996 година престануваат да бидат законско средство за плаќање. Нив, правните и физичките лица ќе можат бесплатно да ги заменат со други книжни и ковани пари со еквивалентен износ. Замената на книжните пари, од 15 мај годинава до 15 мај следната година, ќе ја вршат деловните банки основани во Република Македонија, а по овој период, замената ќе се врши во Народната банка, се наведува во соопштението.

Советот на седницата донесе Одлука од 15 април годинава да бидат пуштени во оптек ковани пари во апоен од два денари, со ознака на ковање „2018“.

- Со пуштање во оптек на овие ковани пари во готовинскиот платен промет на Република Македонија, во важност ќе бидат, паралелно, и кованите пари во апоен од два денари издадени претходно. На седницата беше донесена и Одлука согласно со која од 2 мај годинава се пуштени во оптек и книжни пари во апоен од 100 денари, со ознака за печатење „МАЈ 2018“, по што во важност ќе бидат, паралелно, и книжните пари со истата апоенска вредност издадени досега, се додава во соопштението од НБРМ.

 

loading...

Поврзани »

loading...


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали е потребно забрана за користење на мобилни на наставата во училиштата?

  • да
  • не
Резултати