По десет месеци натпросечно ниво, во октомври Вардар низ Велес како поток

Петар Печков

После десет месеци висок водостој, изминатиот октомври нивото на реката Вардар низ Велес имаше променливи вредности. Првата половина од месецот беше со под просечни вредности, додека втората имаше поголемо ниво од просекот за октомври. Или 15 дена беше под вредноста од 52 цм а 16 дена над неа. 

Така нивото ниво кое беше  континуирано присутно од месец декември минатата година, па  до септември, заврши. Секако за ова влијаеше сушниот период, три месеци без посериозни врнежи.

Најдобра илустрација  е нивното на реката Дунав низ Хрватска и Србија, каде е толку низок што  забранет за сообраќај.   Просекот за  месец ноември за реката Вардар низ Велес е 76 цм. Управта за хидро-метеорологија вредностите ги  мери во 7,30 ч. наутро.

loading...

Поврзани »

loading...

Акција за собирање на електронски и електричен отпад

По четврти пат Општина Велес, ЈКП Дервен и „Нула отпад“ - Скопје организираат Акција за собирање отпад од електрична и електронска опрема За таа цел, компанијата „Нула отпад“ од Скопје отпечати информативен леток кој е дистрибуиран од страна на ЈКП Дервен, со сметките за комунални услуги. Детали

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com