По 30 денари за секој преглед бараат матичните доктори

Петар Печков

Пациентот да плаќа манипулативен трошок за влез кај матичен од најмалку 30 денари и капитација од 65 денари од Фондот за здравство. Ова е барање на  Здружението на приватни лекари  кое го доставиле до Фондот за здравствено осигурување, но никако директорот на оваа институција да ги повика на средба. Ова било  со цел  примарното здравство да функционира како што треба.

Иако пред неколку години не беше прифатено воведување на партиципација кај матичен, од здружението со став дека се променила пазарната економија и со сегашните услови и трошоци што ги имаат, некои лекари ќе бидат принудени да ги затворат ординациите.  Голем дел од нив патувале десетици километри до работното место, а во помалите градови, пак, немаат доволен број на пациенти.

Трошоците за живот се зголемуваат и затоа ние бараме поголем бод и од сегашниот 55, барем капитацијата да биде 65 денари. Исто и за манипулативен трошок, мора да се водведе бидејќи пациенти доаѓаат, ќе земат приоритетен упат и нема да идат на лекар. Повторно ќе дојдат, повторно закажување, повторно принтање и сето тоа го одземна времето и на лекарот и на здравствените работници и затоа мора рационално да се троши и времето за работа и здравствениот денари - вели Лилија Чолакова Дервишова, претседател на Здружението на  приватни  лекари на РМ

Дервишова вели дека матичните лекари немаат трошоци само за плати и потрошен материјал. Издвојувале пари и за кирија, софтвер, книговодител, фирмарина. Покрај зголемување на финансиите од надлежните бараат и намалување на казните кон примарното здравство како и зголемување на буџетите на приватните специјалисти кои работат со ФЗОМ.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com