Протестен марш против убивањето на бездомните животни и фрлање отров по јавните површини (фото)

Петар Печков

По улиците на Велес денес се одржа   протестен   марш против фрлањето на отровите по јавните површини. Тие се наменети за  убивање на животните скитници низ градот.  Маршот го организираше  Здружението ,,Гласот на животните,, од Велес.  Тие на овој начин се обидоа да ја подигнат свеста кај велешани дека решението не е  убивањето на бездомните животни, туку нивно згрижување. 

Овој протестен марш е  против расфрлувањето на отрови по градот на површини каде играат  и деца како и  незаинтересираноста на институциите, полицијата обвинителството  да откријат кој стои зад овие  кривични дела.  Отровот ,,ланате,, кој е  одамна забранет за  продажба, некој го наоѓа  и  го расфрла.   И тоа по дворовите   од  градинки,  училишта, спортски  и детски   игралишта. На ова  мора да му стави крај. Очекувавме  на овој  марш да  пристапат родителите бидејќи нивните деца играат на просторот каде се фрла отров, но нив ги немаше   – рече    Ивана Тончова, член на Здружението ,,Гласот на  животните,, од  Велес. 

Тоа не добива никаква финансиска помош од државата, градот но затоа има  изградено сопствено прифатилиште каде живеат 150 кучиња и 50-тина мачки  скитници. Се финансираат од донации, најчесто на граѓани и од сопствениот џепарлак, бидејќи членови се млади велешани.

Протестот заврши пред зградата на Општина и на полицијата, каде беа прочитани барањата . 

,, Постапките кон бездомните  животни се огледало на нашата совест, однос, слика  кон нив. Затоа бараме  масовна стерилизација – не масовна  елиминација, забрана за слободна продажба на  отрови, истрага за сите досегашни фрлени отрови, за сторителите затвор,,.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com