Пузева чешма и Пузево трло

Петар Печков

Во  западниот дел на градот, во делот  спроти Ќерамидна, близу до Тунелот се наоѓа месноста Пузево трло  а тука е и Пузева чешма. За името од каде доаѓа, раскажуваше  Санде Влаот  кој тука се доселил од 1969-та година. 

Пузе ќаата го знаат сите постарите. Живееше во Дворови.  Тој чуваше стока и  тука во  новиот дел на градот, тогаш немало куќи тој чувал стока овците тука му биле.  Тука немало куќи, имало паша и затоа ги чувал на ова место.   Во еден период се доселивме ние, почнаа и други да прават куќи и до 1974-тата Пузе ги чуваше овците, потоа се  исели.  Ама остана името Пузево трло и оваа чешма, Пузева чешма. Тој имаше две ќерки. Жив беше до   1980-та и некоја – рече Санде Апостоловски и инстирираше да стои и Влаот, бидејќи така го познавал цел Велес.

Додава дека жителите од овој дел на Велес, бидејќи са наоѓа на највисоко, и го гледа градот од високото сами се нарекуваат велешко Водно.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com