Сто илјади евра глоба за Маслодајна, за пожарот во силосот каде изгореа 400 тони пелети сончоглед

Петар Печков

Општина Велес, преку надлежната инспекција за животна средина,  со сто илјади евра глоба, ја казни велешка Маслодајна заради пожарот во силосот кој се случи на 27-ми септември, информираа локалните власти. Казната е висока оти е квалификувана како највисока, од трета категорија. Критичниот ден, во еден од силосите, дошло до само запалување на пелетите со сончоглед, увезени од Бугарија. Поради огнот, мирисот на гареж и чадот, велешани силно реагираа. 

Од страна на овластениот инспектор за животна средина на Општина Велес, во врска со спроведената инспекциска постапка во ПИ Благој Ѓорев АД Велес по случениот пожар во силосот за пелети, е констатиран прекршок од III-та категорија за кој е предвидена глоба во износ од 100.000 евра за правното лице и 30% од одмерената глоба за одговорното лице во правното лице - информираа од Општина Велес. 

За овој вид на прекршок согласно Законот за животната средина е предвидено спроведување на постапка за спогодување, која се води пред Комисија за спогодување формирана од  Министерот за животна средина и просторно планирање. Одговорните лица од Маслодајна,  го известиле  инспекторот дека се согласни за спроведување на постапка за спогодување.

На Седницата на Комисијата, која дополнително ќе биде закажана од Министерството, во присуство на претставници на правното лице и на инспекторот за животна средина, ќе се расправа за висината и начинот на плаќање на глобата , но и за мерките кои треба да ги преземе сторителот на прекршокот за да ги отстрани последиците -дополнија од локалната власт.  

Самозапалувањето на пелетите  и техничката неисправност на сондата, која ја мери температурата во внатрешноста се причините за пожарот, констатираше  надлежниот општински инспектор за животна средина по извршениот вонреден   инспекциски надзор   на Маслодајна. Пелетите гореа десетина дена, при што изгореа 400 тони, колку што беа складирани во силосот. 

Маслодајна се уште немаа ,,Б,, интегрирана еколошка дозвола, која е во постапка од 2013-та, но имаат дозвола за усогласување. Најголема пречка за добивање ,,Б,, дозвола биле котлите за работа. Во фабриката имало три котла, два на мазут, еден на пелети. 

loading...

Поврзани »

loading...

Општина Велес објавува

ЈАВЕН ПОВИК
за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на територија на Општина Велес за набавка енергетски ефикасно грејно тело за 2019 година

Детали

Ронтис вработува техничар во оддел за одржување

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:
Техничар во оддел за одржување

Ронтис вработува 20 оператори во производство

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:
20 (дваесет) Оператори во производство

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Колку сте задоволни од настапот на македонските репрезентативци на ЕП во одбојка?

  • Дадоа максимум
  • можеа повеќе
  • за прв пат учество, одлични беа
  • запоставени, а не направија горди
Резултати