Студот дојде но не и грипот во Велешко

Петар Печков

Центарот за јавно здравје од Велес изминатата недела, во периодот од 28 –ми ноември  до  4-ти  декември  регистрирал само десет случаи на грип, толку пријавеле матичните доктори.   Оваа бројка е меѓу најниските во земјава, наспроти зголемениот број кој е регистриран во други градови. 

Во  Институтот за јавно здравје во  Република Македонија пријавени се 267 ново заболени лица од грип или заболувања слични на грип, што е зголемување за 30,2% во споредба со седмицата пред неа,  кога беа регистрирани 205 заболени лица. Бројот на пријавени лица оваа недела е поголем за 2,7 пати споредено со 48-ма недела од минатата сезона, кога беа регистрирани 100 случаи.

Пријавениот број на случаи и oваа недела во Македонија  е над бројот кој ја означува неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (n=148), што значи дека прагот за влез во сезоната е достигнат и надминат – велат од Републичкиот Институт за јавно здравје.  Најголем број на заболени од грип,  има во Куманово, Свети Николе, Дебар и Тетово. 

Според пристигнатите извештаи од страна на подречните единици на Центрите за јавно здравје, заклучно со 48-ма недела, вакцинирани се вкупно 26.576 лица и потрошени се 99,6% од вкупно набавените вакцини за оваа сезона. Најголем број од вакцинираните се на возраст над 64 години – 15.303 лица или 57,6%. На возраст од 30-64 години, вакцинирани се 9.960 лица или 37,5%, додека на возраст од 5-29 години се вакцинирани вкупно 690 лица или 2,6%. Од возрасната група деца под 5-годишна возраст, вакцинирани се 10 лица. Од категоријата на здравствени работници вакцинирани се 613 лица или 2,3%. Нема вакцинирани бремени жени. Од вкупниот број вакцинирани, 17.871 или 67,2% се со историја на хронично заболување. Вакцинацијата против сезонски грип е завршена во 25 ЦЈЗ/ПЕ, меѓу нив и во Велес.

Според Институтот за Јавно здравје, досега предоминира инфлуенца А типот, а повеќето од вирусите се субтипизирани како А (H3N2).

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com