Школите бараа 1,2 илјади места за упис во прва, Министерството дозволи 1.088

Петар Печков

Министерството за образование и наука ги објави бројките на ученици кои ќе можат да се запишат во прва година во средните училишта. Во четирите во Велес има слободни 1.088 а средните училишта бараа 1.190 слободни места. Ниту една од паралелките кои се барааа не доби зелено светло да почне со работа. Тоа беа  новите струки-техничар за оптика, техничар за заштиа на животна средина.

По улилишта бројката е следна:   

Гимназиско образование - 238 ученици, 7 паралелки, 204 ученици во  6 параралелки на македонски јазик и  34 ученика 1 паралелка на албански јазик.

Во прва година Економско  ,,Јовче Тесличков,,  ќе се запишат 204 ученици во 6 паралелки со настава на македонски јазик 

економски техничар 3 пар. деловен секретар и по една  една паралелка за.банкарски техничар , за деловен секретар  и за  продавач-референт за продажни услуги/бизнис администратот која е со  3 години настава 

Во прва година  во ,,Коле Неделковски,, ќе се запишат 408 ученици во 12 паралелки (340 ученици во 10 паралелки со настава на македонски јазик и 68 ученици во 2 паралелки со настава на албански јазик)

          Машинска струка – 170 ученици, 5 паралелки 

машински техничар/ машинско - енергетски техничар , 

машински техничар. 1 паралалка на албански  јазик

техничар за компјутерско управување 

автотехничар - мехатроничар 

автомеханичар/ заварувач - 3 години

         Електротехничка струка - 170 ученици, 5 паралелки

електротехничар за компјутерска техника и автоматика  2 паралелки

електротехничар за електроника и телекомуникации/ електротехничар-енергетичар

електротехничар за електроника и телекомуникации 1 паралелка на албански јазик

електричар/ електромеханичар за компјутерска техника и технологија 3 год

        Сообраќајна струка - 34 ученици, 1 паралелка

техничар за транспорт и шпедиција 

          Угостителско - туристичка струка - 34 ученици, 1 паралелка

готвач/ келнер  3 години 

 

Во прва година Хемиско ,,Димитрие Чупоски,,  ќе се запишат 238 ученици во 7 паралелки

              Хемиско - технолошка струка - 102 ученици, 3 паралелки

хемиско - технолошки техничар

прехранбен техничар

месопреработувач  3 години

               Здравствена струка - 102 ученици, 3 паралелки

медицинска сестра

фармацевтски лабораториски техничар

болничар- негувател 3 години

    Лични услуги - 34 ученици, 1 паралелка

козметички техничар

Истурени паралелки во состав на државното средно училиште Спортска академија годинава не е предивдено во Велес. 

Првото пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 18 и 19 јуни 2018 година, а ранг листите со резултатите од запишувањето и слободните места ќе се објават на 20 јуни 2018 година.

Второто пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 28 јуни 2018 година, а резултатите од запишувањето и слободните места ќе се објават на 29 јуни 2018 година. 

Пријавувањето и запишувањето на учениците во августовскиот рок се врши на 23 август 2018 година, а резултатите од запишувањето на учениците ќе се објават на 24 август 2018 година.

loading...

Поврзани »

loading...

Бесплатен автобуски превоз до езеро Младост, во викенд, два пати на ден, со нова релација

Врз основа на интересот на граѓаните кои се обраќаат до локалната власт, Општина Велес од сабота (28 јули, 2018) организира бесплатен автобуски превоз до езерото „Младост“.Секоја сабота и недела, автобусот ќе поаѓа во 10 часот од постојката во населба „Тунел“. Детали

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали ВАР технологијата воведена на ова СП во фудбал, придонесе тоа да биде поправедно?

  • да
  • не
  • не го следев СП
Резултати