Годинава првите заболени од грип дојдоа порано од претходните години

Петар Печков

Расте бројот на заболени  од сезонски грип, во Општина Велес, кој годинава дојде порано од лани . Податоците на Центарот за јавно здравје  од Велес, покажуваат дека во општината изнесува 22 за изминатата недела. Тоа е мала бројка, во однос на тие од февруари и март.  Споредбено со една седмица претходно има накачување, оти тогаш имало евидентирано 10 случаи.  

Години наназад се регистрираа најмногу заболени во јануари, февруари и март. Годинава сезонскиот грип се појави порано, при крајот  на ноември.  Од пракса тој се јавуваше од средианта на јануари – вели д-р Билјана Трајкова епидемиолог од ЦЈЗ Велес.  

Заболените од грип се од с тие возрасни групи, вклучувајќи и деца од школска и претшколска возраст.  Годинава 1.1 илјада велешани се  вакцинира како заштита од сезонски грип а вакцината беше потрошена за само две седмици.  

Деновиве најголем број заболени во Македонија има во  Свети Николе и Дебар.  Досега  кај заболените доминира инфлуенца  од ,,А,, типот, а повеќето од вирусите се субтипизирани како А (H3N2).

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com