Планинарите трасираа нова планинарска трансверзала

Петар Печков

Волонтери на Еколошката Групација Зелена сила и Планинарското Друштво  Папрадиште, минатиот викенд,  на 23 и 24 октомври за прв пат трасираа/мапираа нова планинарска трансверзала од  селото Папрадиште  до Горна Белица - Македонски Брод.

Вкупната должина на патеката е 25 км во еден правец, време на движење во мала група до 6 луѓе, од 9 до 9.5 часови, висинска разлика 1100 метри. Почетна точка село Папрадиште на 1000 м. н .в., највисока точка 2100 метри(под врв Даутица), најниска висинска точка Горна Белица - 600 м. н. в.

Ова е значаен момент за нас - ЕГ Грин Пауер и ПД Папрадиште и наша прва трасирана трансверзала во чие мапирање учествуваа шест доброволци - Новко Ѓорѓиевски, Емил Смилев, Дејан Николовски, Игор Жантевски, Гоце Церски и Игор Смилев – објаснуваат организаторите

Ден потоа, на 24 октомври -понеделникот,  тројца доброволци  Новко, Игор и Дејан, со несмалена страст, пламен,елан и жестокост по втор пат  поминале  2/3 од патеката за да се отстранат сите нејасности и пречки на патот до Горна Белица. 

За два дена вкупно поминале  околу 53 километри и 20 часови одење. Напролет следува маркирање на оваа патека и нејзина официјална промоција!

Во следниот месец планираат  конечно трасирање и на нивната втора трансверзала од Планинарскиот дом Папрадиште до планинарскиот дом Стровија -Општина Долнени, Прилеп.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com