Поради лошо поврзување на електриката, условна затворска казна

Петар Печков

Шазим Муртезанов ( 47 год) од Горно Јаболчиште доби условна затворска казна бидејќи нестручно извршил приземјување на елеткро инсталација, по што подоцна починало момче. 

Тој во Основен суд Велес,  беше прогласен за виновен  за кривично дело ,,предизвикување општа опасност,,.  Муртезанов  во периодот од 1 јануари  2013 година до 30-ти јуни  2013 година по договор со сопственикот  на куќата  Кадриев,  ја уредувал   ново соградената бања при што извршил спроведувањето и поврзувањето на водоводната и електричната инсталација вклучително и поврзувањето на санитарните елементи и електричните апарати во бањата.

Но при изведувањето и поврзувањето на електричната инсталација тоа го направил без заземјување. Како резултат на неговата работа на 30-ти јуни 2013-та додека се бањал, починал дваесет годишниот Беким Кадриев.  И покрај наредената  обдукција врз телот на момчето, тоа не е дозволено од страна на неговите родители.

Стручните лица од областа на електриката појасниле дека смртта е настаната како резултат на   струен удар, но судот ова го отфрлил, бидејќи тие не биле медицински лица за да констатираат такво нешто. 

Поради ова, недостаток на обдукциски наод,  квалификацијата на обвинителството ,,тешки дела против здравјето на луѓето,,  судот ја преквалификува во  ,,предизвикување општа опасност,, по што на Муртезанов му изрече алтернативна затворска казна од една година, ако во следните три стори ново кривично дело. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com