УЈП очекува електронска регистрација од граѓаните, даночни обврзници

Петар Печков

За да може УЈП да ја достави пополнетата Годишна даночна пријава на увид на граѓаните, како и за да можат граѓаните да ја исполнат својата законска обврска - да ја потврдат точноста или да ги коригираат податоците од пополнетата Годишна даночна пријава, потребно е навреме да се регистрираат на системот е-Персонален данок e-pdd.ujp.gov.mk.

Обврска за регистрација во системот има секое физичко лице кое во текот на 2018 година остварило приходи по било кој основ -плата, регрес за годишен одмор, приходи од закуп, од добивки од игри на среќа, од странство и други приходи кои подлежат на оданочување со персоналниот данок на доход,.

Истовремено, преку исполнување на оваа обврска граѓаните ќе имаат можност преку системот e-pdd.ujp.gov.mk да проверат дали приходите кои ги оствариле се соодветни во однос на искажаните од исплатувачите, а со цел да се спречи евентуална злоупотреба во врска со нивните лични податоци и примања.

 УЈП Велес е подготвена за оваа обврска. Вработените се обучени и секој граѓанин кој подлежи на оваа обврска треба да дојде и поднесе барање.  Доколку поединецот не може, нема можност, не знае, тука се вработените кои на лице место ќе ја завршат постапката. Ги повикувам граѓаните даночни обврзници да не го чекаат крајниот рок, крајот на годината за да се пријават - кажа Борис   Леов раководител на УЈП Велес.

loading...

Поврзани »

loading...

Акција за собирање на електронски и електричен отпад

По четврти пат Општина Велес, ЈКП Дервен и „Нула отпад“ - Скопје организираат Акција за собирање отпад од електрична и електронска опрема За таа цел, компанијата „Нула отпад“ од Скопје отпечати информативен леток кој е дистрибуиран од страна на ЈКП Дервен, со сметките за комунални услуги. Детали

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com