Михаил Андреев ја издаде книгата поезија ,,Уморна река,,

Петар Печков

Велешкиот поет Михаил Андреев ја издаде неговата книга  со поезија ,,Уморна река,,. Таа е во издание на издавачката куќа ,,Макавеј,, од Скопје.  Во неа  се наоѓаат 22 песни, создадени во шест деценискиот творечки пат на Андреев. Тие се личен избор на авторот од стотиците песни, кои ги има напишано досега.   Песните се поместени  во два  циклуса:  Сам против ноќите  и Црна птица.  

Поетот во ова негово дело се потпира на метафора, сликата, симболот, но не ги користи самоцелно. Длабока е меланхолијата во песните на Андреев. Песните во книгата се дестилирано искуство на една сензибилна душа, која ја пропушта сликата на светот низ овие стихови и ја кристализира во овие стихови, чувства и мисли – напиша Ефтим Клетников, рецензент на книгата ,,Уморана Река,,.   

Андреев целиот работен век го мина  како културен работник, вработен и раководител во велешката библиотека. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com