Контролирано ниско ниво на езерото Лисиче

Петар Печков

Нивото на вештачката акумулација ,,Лисиче,, есенва е на ниско ниво. Минувачите кои биле изминатиот период  во овој предел на велешко, изненадени што водостојот е така низок.  

Тие стравуваат дека тоа може да се одрази на водоснабдувањето на градот со вода за пиење, но и со поливањето на околните земјоделски површини.   Од ЈПВ ,,Лисиче,, објаснуваат, водостојот на езерото е низок, и тоа е контролирано а во овој период нивото ен езерото е оптимално.

Оптимално полнење подразбира да ја полниме акумулацијата така што во овој момент  имаме на располагање слободен акумулационен простор кој што може да прифати 12 милиони м3 вода, а се испуштаат околу 3,5м3 вода во секунда во реката Тополка. Со секојдневното следење на дотокот на река Тополка успеваме да се справиме со предизвик од прелевање,  така што дозираме соодветно и навремено  испуштање на вода од акумулацијата  изјави Бобан Пановски директор на ЈВП ,,Лисиче,,.  

Како прилог на оваа нивна политика е што  браната Лисиче во изминативе години, кога, речиси секаде, имаше појава на поплави со значителни штети по земјоделските површини и останатата инфраструктура, браната  ја одигра улогата на заштита од поплави.

Токму од оваа причина менаџментот и  стручната служба во ЈПВ Лисиче  настојуваа и  изминатите години успеваа да не дозволат акумулацијата да се преполни и да почне да прелива.  

Со севкупните наши активности можеме да гарантираме дека нема да има појава на преливни води односно да се случат несакани последици по земјоделските површини и инфраструктурата  по текот на реката Тополка, но и да акумулираме доволни количини вода за пиење за градот Велес како и за поливање на земјоделските површини во претстојната сезона – додава директорот Пановски.

Тој  потсетува дека со ваквата политика која ја водат, градот нема проблеми со водоснабдување,  плус се полеваат  илјада хектари земјоделски површини, а  неколку години по течението на Тополка немало поплави.  

Езерото собира 23 милиони кубици вода од сливно подрачје од 97 км2 и се полни од Тополка и Врановска река.   И додека нивото на езерото Лисиче, другото езеро ,,Младост, близу Велес пак две години континуирано се во висок водостој а се случува и да прелева.  

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com