160 години велешка гимназија

Петар Печков

Со свечена академија, вчеравечер во салата ,,Бели мугри,, се одбележаа 160 години од велешката Гимназија, најстара во Македонија и меѓи постарите на Балканот.  Нејзините почетоците како образовна институција, се од далечната учебна 1857/58 година,  кога во Велес почнува да се реализира настава на образование повисоко од основното во тогашниот параклис Св. Ѓоргија. Денешната Гимназија Кочо Рацин е наследник на оваа значајна образовна традиција. Во текот на изминатите 160 години образование во Гимназијата го стекнале илјадници ученици. 

Многу од учениците кои завршиле во Гимназијата, биле се, и во иднина ќе бидат, исклучително значајни за напредокот на нашата земја. Со својот ангажман во повеќе области на: општествено- политичкиот, научниот, образовниот, здравствениот, економскиот  и културниот живот, не само на својот град ,Велес, туку и  на Македонија, тие веќе 160 наназад придонесуваат за нивниот развој и напредок. Тие не задолжиле да го негуваме и почитуваме дигнитетот на оваа образовна институција. Предизвик е да се остане доследен продолжувач на толку успешна институција која го носи епитетот една од најстарите Гимназии, не само во Македонија, туку и на Балканот.  Верувам дека сите ние и некогашните и сегашните генерации на наставници и ученици ја делиме истата мисла и желба. Дека, како продолжувачи на традицијата на  оваа образовна институција, треба да останеме и понатаму доследни и да го сочуваме нејзиното успешно реноме – кажа Славчо Давитков.   в.д директорот на Гимназијата Кочо Рацин. На академијата настапија ученици со поезија од нивниот патрон Кочо Рацин.   Пред присутните се обрати и градоначалникот на Велес, Аце Коцевски.

 Оваа вечер е е вечер на гордост и не заборав. 16 децении колективната  меморија на Велес и Македонија  ги чува во себе моментите од создавањето и растежот на велешката Гимназија, прв интелектуален вруток, прва суштествена  промисла и првиот чекор кон организирано образование во државата.  Во вакви мигови во целост ја поимаме културната и реформаторка димензија на Велес во историјата на македонскиот народ. Токму во вакви мигови сфаќаме дека тоа  што ни се чини вообичаено секојдневие, всушност е грандиозна победа над времето и искушенијата со една единствена цел, македонскиот народ да добие свое образложение на мајчин јазик, да биде двигател на сопствениот растеж, да биде слободен во мислата и знаењето што ги пренесува на младите генерации.   Со векови овде во Велес се калеле брилијантни умови што и ден денес восхитуваат. Само од ослободувањето  во 1945т-ата до денес, во Гимназија  11.077 млади се образуваа. Овој простор е можеби мал поп мерка, но е огромен во историски и глобален контекст.   Гранитната Гимназија, ќе ја а наречам така, оти им одолеа на сите искушенија, турското ропство, Илинден, Балканските и двете Светски војни е институција достојна за восхит. Затоа од името на сите граѓани на Велес  изразувам огромна благодарност на сите просветни работници, интелектуални, преродбеници што ја создадоа, што ја заштитија и зачуваа колепката на интелектуалниот растеж и највисоките човечки вредности, да направија  да се гордееме сите велешани овде и во светот – кажа Коцевски. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com