Започна со работа фабриката за текстил ,,Лутекс,,

Петар Печков

Започна со работа  фабриката ,,Лутекс,, германска инвестиција за производство на индустриски и технички текстил во погоните на поранешна  „Нонча  Камишова“. Во компанијата има 50 вработени, а плановите се до крајот на годината бројот да вработени да се дуплира, до 100. Сопственикот на СТС Текстајл, изјави дека ова е нивна прва  инвестиција надвор од Германија.

Текстилната опрема која ја имаме е една од најсовремените  кои што воопшто некаде се користат во светот. Со самото воведување на одделот за инспекција  и надзор, имаме една од најиновативните и   најефективни компании за ткаење воопшто во светот. Во наредните пет години планираме да се прошируваме, меѓу кои најважен е одделот за шиење – изјави Маркус Туч сопственикот на  СТС Текстајл.

Германската компанија  претходно ја најави намерата за инвестирање во февруари минатата година сакајќи да инвестира во Демир Хисар, но подоцна е донесена одлука фабриката да се отвори во Велес. Произведуваат  индустриски текстил, кој ќе се користи во индустријата за мебел, во индустријата за чевли, во армиските униформи, полициски униформи, разни заштити од тероризам на луѓе и на се она што треба да се заштити.

Ќе биде исто така користен и за седишта на автомобили и на места каде што е потребен индустриски текстил. Германската инвестиција досега изнесува 3 милиони евра. Производите ќе се  извезуваат во Полска, Германија, Италија и Франција.  

На почетокот на работата на фабриката беше присутен и вицепремиерот на Владата Владимир Пешевски.
Не се работи за супер модерен нов погон, туку за  погон кој го враќаме во функција. Тоа е исто така значајно како и  сите  нови  инвестиции. Овие погони кои некогаш работеа ќе добијат нов циклус – изјави Пешевски. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com