Велешани во Шибеник заиграа оро (фото)

Петар Печков

Хрватско –македонската тангента во соработка со Хрватската матица, огранок во Шибеник и Туристичката заедница на Шибеник, организираше престасување  на КУД Керамичар од Велес.

Станува збор за  манифестација од културен, забавен и ено гастро карактер, со цел да ја престави на тамошната јавност, дел од богатата македонска традиција и култура во Шибеник, пред тамошните домашни и странски туристи.

Во шибенската библиотека била поставена изложба на фотографии од архитектура а настап имале и Клубот на писатели од Велес. Помеѓу Шибеник и Велес постои силно поврзување и се надеваме дека градот Велес ќе има можност  да организира претставување на шибенската култура – велат организаторите на настанот.

Гостите од Велес се претставиле со свој музичко- фолклорен програм, дел од богатата македонска културна оставина, пред се со народни песни и традиционални македонски ора, кои ги заиграле бројните шибенчани собрани  на  плоштадот, пред зградата на Жупанијата. 

Во текот на дводневниот престој, бројната уметничка група од 50-тина гости од Велес, ги запозна историските и културни вредности на Шибеник,и Шибенско – Книнската жупанија, се дружеле с о домаќините, размениле искуства и мислења со  домаќините од Шибеник.

текст и фото:  https://sibenskiportal.rtl.hr/2017/06/12/foto-sibencani-i-makedonci-zaplesali-veliko-kolo-u-srcu-sibenika/

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com