Нивото на реката Вардар високо, но далеку од излевање (фото)

Петар Печков

Врнежите од дожд кои деновиве се интензивни, придонесе нивото на реките во земјава да биде високо.  Реката Вардар низ Велес според УХМР  има 150 цм. измерени утрово во 7,30 ч. што е двојно повеќе од просекот за месец јануари кој е 82 см. Вчера во неделата биле измерени 110 см проток  во централното градско подрачје.  Во исто време нивото на реката Бабуна е исто така високо. Според УХМР во Богомила тоа е 100 цм. двојно повеќе од вчера, недела,  а просекот за овој месец е 14 см.  И покрај високото ниво нема регистрирано излевања во поширокиот велешки регион.

Реките Вардар, Бабуна и Тополка се со висок водостој, но се далеку од излевање. Досега нема пријавено од трана на граѓани штети поради нивото на реките - изјавија од Центарот за управување со кризи во Велес.

Од УХМР попладнево  во 15ч. со соопштение до јавноста укажуваат дека денешните врнежи придонесоа дополнително да се зголеми нивото на реките. Особено тоа се евидентира на река Вардар во горен тек,  и нејзините притоки река Треска, река Црна,  река Пчиња и река Радика- притока на река Црни Дрим.

Поврзани »

ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА ГРОБНИ МЕСТА ПРЕСЕЛЕНО ВО ЗГРАДАТА НА ЈКП ДЕРВЕН

Ги известуваме граѓаните дека Одделението за гробишта е преместено од канцелариите на Сектор Комунална хигиена (кај Вардарска епархија) во Управната зграда на ЈКП Дервен (на влезот од Градскиот парк). Контакт телефонски број за ова одделение е 043 231 011, локал 189, така што за сите прашања поврзани со гробни места обратете се горенаведениот број или во Управната зграда на ЈКП Дервен, соба бр. 19.

Квалитет на воздухот во Велес

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали во Македонија треба да остане летно и зимско сметање на времето?

  • да
  • не
Резултати