Велешани пеш до Лопушник, да му оддадат почит на Рацин

Петар Печков

ЕГ Грин Пауер од 8 до 13 јуни 2019 од сабота до четврток, за прв пат  организира шест дневен планинарски марш од Велес до Лопушник  -Кичевско, во чест на Кочо Рацин – револуционер , вонвременски великан на Македонската поезија и една од најсветлите точки во поновата наша историја. 

Маршот се организира по повод 76 години од неговото загинување на 13 јуни 1943 на Планината Лопушник. На него ќе учествуваат дваесетина учесници. 

Вкупна должина на маршот  е 156 км. 

Вкупен број етапи/делници за поминување шест

Вкупен број ноќевања пет.

Патеката поминува низ Општините Велес, Чашка, Долнени, Македонски Брод, Пласница и Кичево при што учесниците го промовираат Рацин во преку 20 села во овој реон.

 

СТАРТ на турата е на  8 јуни - сабота во 5.00 часот од центарот на Велес пред споменикот на Кочо Рацин. КРАЈ на маршот  е на 13 јуни  четврток на Лопушник, на местото на загинување на великанот каде планинарите ќе се спојат со делегацијата на Општина Велес и заеднички ќе се поклонат пред спомен обележјето.

Прва етапа -8 јуни, сабота  Велес– Манастир Св. Преображение во село Согле. Се поминува низ  Горно Оризари, Еловец, Стара Чашка, Голозинци , над село Мелница преку седлото Просница се стигнува до Согленски Манастир. Вкупна должина на етапа 32 км, 12 часови одење,

Втора етапа  9 јуни, недела  Mанастир Согле – Планинарски Дом Стровија. Се поминува низ селата Согле, Богомила, Гостиражни и Стровија. Вкупна должина на етапа  21 км. 8 – 8.5 часови одење

Трета етапа -10 јуни, понеделник - Село Стровија - Превој Барбарас -Македонски Брод. Се поминува низ селата Долгаец, Зрзе и велелепниот манастир Зрзе. Вкупна должина на етапа  27 км  11 до 11.5 часови одење

Четврта етапа 11 јуни, вторник  Mакедонски Брод – Кичево.Се поминува низ општина Пласница и низ селата Русјаци, Долни Ораовец, Лисичани, Челопеци, Староец , Бигор Доленци. Вкупна должина на етапа  30 - 32 км.

Петта етапа 12 јуни, среда : Кичево – село Извор. Се поминува низ селата Србјани, Манастирски Доленци, Брждани, Јудово, преку планина Голјак кон селата Малкоец и Извор. Вкупна должина  26 км.

Шеста етапа 13 јуни, четврток. Извор - Лопушник.Вкупна должина  20 км 

Поврзани »

Општина Велес субвенционира физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален и објавува

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор за 2020 година Детали

Општина Велес субвенционира физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед и објавува

ЈАВЕН ПОВИК за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година Детали

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Како го минувате времето дома во полицискиот час?

  • гледам тв
  • гледам серии на интернет
  • слушам музика
  • читам книга
  • играм игри, карти
  • разговарам на телефон
Резултати