Македонците во Хрватска одбележаа 79 години од издавањето на стихозбирката ,,Бели мугри,, (фото)

Петар Печков

Во саботата 24 ноември  во Самобор Хрватска  се одбележа ,,,Денот на Рацин,, со кој Македонците до Хрватска но и локалните власти од овој хрватски збратимен град со Велес, да го одбележат 79 години од издавањето на стихозбирката ,,Мели мугри,,. 

Заедничкото дружење на Македонците во Хрватска кои се собраа од повеќе градови на ова држава, пред Музејот на Самобор, кај биста на поетот и револуционер Кочо Рацин. Цвеќе положија претставници на Заедницата на Македонците од Хрватска, претставници на македонските културни друштва од Загреб, Сплит, Осиек, Задар, Пула и Риека, претставници на градот Самобор и Музејот на Самобор.   

Во рамките на свеченостите беше промовирана книгата ,,Златоусно слово,, од проф. д-р Васил Тоциновски.  За животот и делото на Рацин говореше Славчо Ковиловски додека Тоциновски имал предавање на тема ,, Рацин за жената во општеството,,. 

Бели мугри е збирка поезија од Кочо Рацин, објавена во 1939 година во Самобор близу Загреб. Стихозбирката е испечатена на 25 ноември во печатницата на Драгутин Шпулер во 4.000 примероци.

извор: радио Самобор

Поврзани »

Квалитет на воздухот во Велес

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали честите сообраќајни полициски контроли резултираа со почитување на сообраќајните правила и прописи?

  • да
  • не
  • зависи до возачите и пешаците
Резултати