Најдено решение за наставата во ОУ Тодор Јанев Чашка, наставата од утре -среда, продолжува

Петар Печков

Учениците од Основното училиште „Тодор Јанев“ во Чашка, од утре се враќаат на настава. Под покровителство на премиерот Талат Џафери, во координација на Министерството за образование и наука, а со учество на пратениците од сите политички партии, претставниците на локалната самоуправа и засегнатите страни, информираме дека изнајдено е решение за продолжување на воспитно – образовниот процес во ова училиште, за сите ученици и тоа на нивниот мајчин јазик, објави  Владата попладнево.

„Наставата за сите ученици од ова училиште времено ќе се реализира во постојниот објект, односно до крајот на учебната година и по адаптирани наставни програми, со цел совладување на материјалот кој е пропуштен поради неодржувањето на часовите во изминатиот период.

Решението на горливиот проблем, кое во форма на спогодба е потпишано од министерот за образование и наука, градоначалникот на Чашка и директорката на училиштето, предвидува враќање на одземените ингеренции на градоначалникот во делот на управување со училиштето од страна на Министерството за образование и наука, како и изградба на нов училиштен објект, како трајно решение на предизвикот кој го доведе во прашање образованието на мајчин јазик на учениците од оваа општина.  

Изградбата на објектот ќе биде заедничка обврска на министерството и општината. Чашка ќе отпочне иницијатива за основање на нов правен субјект, ќе обезбеди локација и комплетна урбанистичко – планска документација, додека МОН ќе обезбеди финансиски средства и ќе го реализира инфраструктурниот проект. Новото училиште треба да биде изградено до крајот на тековната календарска година“ - пишува во соопштението на Владата.

Учениците не посетуваа настава од почетокот на ноември, поради протестот на родителите, кои барааа враќање на ингеренциите на градоначалникот како и фомирање на паралелка на албански јазик во друго населено место ја посочуваа Бањица, оти во Чашка немало деца кои би посетувале настава на мајчин албански  јазик.

Исто толку време три месеци, тензии, децата не посетуваа настава, полицијата ги обезбедуваше вработените, инспекторите од Државниот просветен инспекторат реагираа дека не може да влезат во училиштето, имаше блокади пред училиштето, за населбата Чашка..

Поврзани »

Квалитет на воздухот во Велес


АНКЕТА »

Дали се согласувате улицата 8 Септември да биде пешачка зона oд Сармаале до Коњаникот?

  • Цел ден
  • Само во текот на летото во одреден дел од денот
Резултати