Најстарите зборови на човештвото

Петар Печков

Во 2013 година истражувачи објавиле дека идентификувале зборови што останале непроменети 15.000 години. Тоа нè враќа назад во мезолитската ера, кога Сахара сè уште била влажна и плодна. Тимот, предводен од Марк Пагел при Универзитетот за читање во Англија, открил 23 зачувани збора. До објавувањето на истражувањето повеќето лингвисти претпоставувале дека зборовите се развиваат пребрзо за да преживеат подолго од 9.000 години.

За да ги пронајдат овие зборови, истражувачите барале сродни зборови, што се зборови кои имаат слични значења и звуци на различни јазици (како „татко“: падре, пере, патер, питар). Тие откриле сродни зборови споделени од седум јазични семејства што формирале 700 современи јазици што ги користеле повеќе од половина од денешната популација. Потоа, тие ги превеле сродните зборови во зборови во кои верувале нивните предци. Така, се појавиле 23. најзачувани збора. Овие зборови делат најмалку четири јазични семејства, а еден збор (thou) бил споделен од сите седум.

Ова е листата со тие 23 збора:

Седум: thou

Шест: I

Пет: not, that, we, to give, who

Четири: this, what, man/male, ye, old, mother, to hear, hand, fire, to pull, black, to flow, bark, ashes, to spit, worm

Истражувањето сугерира постоење на древен мајчин јазик. Овој „прото-евроазиски“ јазик потоа бил преточен во седумте јазични семејства и служел како заеднички предок на 700 јазици што денес ги зборува половина од светот. „Никогаш не сме го слушнале овој јазик, меѓутоа, бил зборуван“, вели еволутивниот теоретичар Пагел. 

loading...

Поврзани »

loading...


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали честите акциски контроли на сообраќајната полиција, изминатите два месеци, воведоа ред во однесувањето на возачите и пешаците?

  • да
  • не
Резултати