Симболот на Велес „Градскиот саат “ се издигна крај Ла Манш

Петар Печков

Учениците од гимназијата „Алекси де Токвил“ од Шербур, заедно со своите професори, во училишната работилница, од метал изработија макета на симболот на Велес, велешката саат кула. 

Така велешкиот архитектонски симбол се најде крај далечниот Ла Манш, Франција. Малата макета ќе го краси паркот крај замокот Равале, истиот оној замок чиј модел во цвеќе го краси младинскиот парк во Велес. Поставувањето на саат кулата ќе ги почека пролетните денови за да се избегне евентуално оштетување на моделот. 

Како што изјави професорот и ментор Себастиен Фенује, младите од гимназијата  „Алекси де Токвил“  кои ја изработија макетата, имале голем предизвик затоа што се работи за ученици од прва и втора година од металската струка, кои немаат многу искуство во практичната работа. 

Моделот ги „освои“ претставниците на Општина Велес во Шербур, кои беа во посета ана збратимениот град,  поради фактот што  Саатот,  кој што најмногу потсетува на дома,  стана симбол на нераскинливо и долгорочно пријателство на двата града.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com