Владата позитивно одговорила на спојувањето на двете ОУ Благој Кирков и Јордан Хаџи Константинов Џинот во едно

Петар Печков

Владата на 141-та седница дала позитивно  мислење по  информацијата за основање на општинско основно училиште „Панко Брашнаров“ .  Претходно и Министерството за образование и наука  дало согласност за престанок со работа на ООУ Јордан Хаџи Константинов Џинот-Велес и ООУ „Благој Кирков“–Велес,со цел спојување на двете основните училишта  и отворање на нов правен субјект кој ќе биде  нивен правен следбеник. Ова го кажа на денешната прес конференција градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски.  Тој најави дека на следната седница на Советот, која ќе се одржи на 30-ти јули, ќе се донесе конечната одлука за основање ново основно училиште ,,Панко Брашнаров,,.  Нагласи дека ниту еден  вработен на неопределено,  нема да остане  на улица.

Согласно Законот за основното образование Советот на општината донесува одлука за основање на основно училиште, по претходно прибавено позитивно мислење од Владата. Со цел да продолжи постапката за упис во Централен регистар за упис на новото основно училиште потребно е донесувањето на оваа одлука. По преземањето на вработените од страна на новиот правен субјект, ќе се премине на згаснување на двете училишта - кажа Коцевски. 

Тој во оваа пригода ги повика  просветните работници , кои исполнуваат услови за пензија а го продолжиле работниот однос, за заминат во пензија во името на младите генерации.   

Со голема благодарност и почит кон наставниците, професорите, кои сиот работен век го посветија на образованието и на воспитувањето на децата на младите а на кои Законот им  ја дава можноста да продолжат со работа и покрај наполнетите години за старост  сакам да ги замолам да размислат да продолжат со работа. Такви во училиштата има 27 случаи , кои потпишале изјави дека ќе продолжат со работат.   Ова е можност за градење иднина на 27 млади семејства, кои се борат да обезбедат егзистенција за своите семејства. Затоа јавно ги замолувам овој наставен кадар, во името на нивната професија, на нивната благородна функција да се откажат од нивните барања во името на иднината на Велес и тие млади да останат во земјава    - порача Коцевски.  

Тој се осврна и на реонализацијата при запишувањето на првачиња и ги повика родителите да ги запишат децата таму каде припаѓаат според местото на живеење а директорите да ја почитуваат законската регулатива. 

Ова се однесува за родителите од училиштата ОУ Благој Кирков и ОУ Јордан Хаџи Константинов Џинот.  Како и за родителите од ромска националност да ги запишуваат децата на училиште, да не им бидат неписмен-  рече Коцевски. 

loading...

Поврзани »

loading...

Општина Велес објавува

ЈАВЕН ПОВИК
за надоместување на дел од трошоците на граѓаните на територија на Општина Велес за набавка енергетски ефикасно грејно тело за 2019 година

Детали

Ронтис вработува техничар во оддел за одржување

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:
Техничар во оддел за одржување

Ронтис вработува 20 оператори во производство

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:
20 (дваесет) Оператори во производство

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Колку сте задоволни од настапот на македонските репрезентативци на ЕП во одбојка?

  • Дадоа максимум
  • можеа повеќе
  • за прв пат учество, одлични беа
  • запоставени, а не направија горди
Резултати