Арсова и Гурбанска најдобри ученички во музичкото Стефан Гајдов

Петар Печков

Ивана Арсова и Теона Гурбанска се прогласени за најдобри ученици на велешкото Основно училиште Стефан Гајдов. На завршниот годишен концерт,  неодамна одржан во салата  Бели мугри, ти ги добија признанијата, Арсова која е  петто одделение за     најдобар ученик а Гурбанска која е осмо одделение за  најдобар ученик во  генерацијата.

И двете свират виолина, имаат значителни резултати остварено  годинава на неколку државни и меѓународни натпревари,  се на врвот  од  нивната детска кариера и двете се одлични  по сите предмети кои ги посетуваат – вели Илија Настовски проф. по пијано  дипл. пијанист и чембалист   долгогодишен професор во ОУ  Стефан Гајдов. Се доделуваат награди во две категории  за година и  за генерација.

Наградата за генерација е за  последната генерација која завршуваат 8-мо или 9-то , а имаат учество на меѓународни натпревари, освојување на високи признанија  награди на државни  натпревари, со забележителни концертни активности, настапи се вреднува и се одбира еден ученик кој можеби за нијанса,  ама  е најдобар и тоа е ученик на завршната генерација тоа е Тона Гурбанска од Лозово. Таа   патува девет години од селото , не пропуштила ниту е ден час, редовна е – додава Настовски.  

Призанието за најдобар ученик на година,  тука се сите  ученици од прво до деветто одделение, кој има освоено најмногу  награди, најмногу настапи и  посетуваат најмногу предмети. Арсова сите што ги посетува има пет   -додава Настовски.

Тој вели дека   од Лозово има пет ученици кои посетуваат настава во ОУ Стефан Гајдов. Еден од нив е Никола Стојановски кој  на Светско првенство во Бугарија освои четврто место и е редок талент.    

 Упис на  нови ученици во ОУ Стефан Гајдов во Велес е во тек, трае до крајот на септември, возрасна граница  за упис е од 6 до 8 години.    Децата најмногу сакат да учат, најголем интерес има за  овие инструменти:   виолина, гитара, клавир.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com