Би отишле ли во војна за сопствената земја

Петар Печков

Мапата го покажува процентот на жители во неколку европски земји кои би се бореле и би отишле во војна за сопствената земја. Така можеби изненадувачки  ,,најголеми патриоти,, во Европа  се Финците, каде од 4 жители тројца би заминале в  о војна. Потоа се Турците, Украинците, Русите.. Македонија е во средината од ова табела со  38 отсто од испитаниците кои би заминале во војна за државата.  Пред  нас се Швајцарците, Швеѓаните а после нас се Бугарите,  Италијанците, Германците, Французите 

Во продолжение се целосните резултати, од највисок до најнизок процент:

74% - Финска

73% - Турција

62% - Украина

59% - Русија

58% - Косово

55% - Босна и Херцеговина

55% - Шведска

54% - Грција

47% - Полска

46% - Србија

41% - Латвија

39% - Швајцарија

38% - Ирска

38% - Македонија

38% - Романија

37% - Данска

29% - Франција

28% - Португалија

27% - Обединето Кралство

26% - Исланд

25% - Бугарија

23% - Чешка Република

21% - Австрија

21% - Шпанија

20% - Италија

19% - Белгија

18% - Германија

15% - Холандија

 

Резултатите се од интернационалното глобално истражување „WIN/Gallup“.

Европа е континент во кој најмал број од луѓето би се одлучиле да се борат во војна за својата земја. Глобално, 61% од испитаниците во 64 земји изјавиле дека ќе се борат. Мароко 94%, Фиџи 94%, Пакистан 89%, Виетнам 89% и Бангладеш 86% се земјите со највисок процент на луѓе што би се бореле за сопствената земја.

Земјата со најмал процент на луѓе што би отишле во војна е Јапонија, со само 11% од луѓето кои изјавиле дека би се бореле во војна.

Уште од Втората светска војна, Европа е релативно мирна со исклучок на југословенските војни во 90-тите и неколку политички потиснувања за време на Студената војна. Но 19 век исто така беше релативно мирен период за Европа што заврши со почетокот на Првата светска војна.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com