Време за престанок на омразата и за надминување на сите меѓусебни поделби

Петар Печков

Драги браќа и сестри!

Денес, на Божик, го празнуваме Рождеството Христово со голема љубов и торжественост во срцето, со искрена радост и благодарност во нашите души, зашто преку раѓањето и воплотувањето на Словото Божјо, нам и на целото Божјо создание, ни беше подарена нова блага вест, неслушната и неповторлива во историјата на целото човештво.

Неможно е да се достигнат Небесата без Божја помош и застапништво. Ние, луѓето, ограничени и обременети со грев, не можеме само со свои сопствени сили да го видиме Бога Онаков Каков што Е, во сета Негова совршеност и убавина. Затоа, човекољубивиот Бог, полн со совршена љубов и вистина, благоизволи да се спушти до нас, да стане човек, и преку таа возвишена тајна, да му даде можност на секое човечко создание да се воздигне и да се уподоби на Бога. 

Христос ни го посведочи смирението и Божјата љубов, и истовремено ни овозможи да разбереме колку можеме да бидеме велики и колку е длабока и спасоносна Божјата промисла. Ние, сега можеме да го гледаме светот во кој живееме не како мртов материјал, а како нешто што е повикано да се преобрази и да стане видлива потврда за силата Божја.

 

Верни чеда на Македонската православна црква!

 

Доблестите на љубовта, трудољубивоста, трпението, почитта кон другиот, вистинската просвета и духовниот напредок, што како народ ги бевме примиле и научиле од св. Климента, се вечни вредности врз кои почива светот. Ние сме генерација која треба да ги дополни и да изгради нови човечки и житејски вредности, кои ќе ги стави во духовната ризница на нашиот македонски народ и со радост и љубов ќе ги пренесе на нашите идни генерации. Во овие тешки времиња за нашиот народ и за нашата татковина, божикните празници и нивната длабока духовна смисла, да ги искористиме како одлична можност за сопствено преиспитување, преумување и умудрување. Божикниот период е вистинското време за престанок на омразата и за надминување на сите меѓусебни поделби. Божик 2017-та нека биде нов почеток во нашите животи. Време е да си подадеме рака и конечно да се сплотиме како македонски православен народ. Доволно се имаме нагледано, и ние и нашите предци, рушење и страдање предизвикано од меѓусебна нетрпеливост, омраза и неразбирање. Гарант и подлога за секој национален успех е токму народното единство и меѓусебното почитување. Дојдено е времето кога ќе треба да се надминеме себе си и својата себичност и ќе мораме да ја извојуваме духовната битка против поделбите, омразите и недоразбирањата. Мораме да имаме предвид дека скапо сме платени и ние и нашата слобода. Во овие моменти важен е поединецот, но поважно е општеството. Македонија била, е и ќе биде наша единствена радост и наша единствена татковина. Со силата на воплотениот Христос, преку застапништвото на Неговата Света Мајка - Богородица и по молитвите на Свети Климента и на сите македонски светители да ги усвоиме сите спасоносни добродетели и заедно како народ Божји, во радост, мир и благосостојба да ги поминеме Божикните празници и со нови духовни сили, преобразени и духовно очистени, да влеземе во новото 2017-то лето Господово.

Христос се роди, навистина се роди!

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com