И во втората вонредна крводарителска акција во Велес, собрани 63 крвни единици, како и пред еден месец

Петар Печков

На втората вонредна крводарителска акција, одржана денес, беа собрани 63 крвни единици, соопшти организаторот  Општинскиот црен крст од Велес. Случајно, исто толку беа собрани и на првата вонредна кводарителска акција, одржана пред еден месец, на 15-ти април.  Поголем дел од дарителите или 49 беа мажи, а останатите 14 се од женски пол. Во најхуманото семејство, како првократни крводарители денеска се впишаа пет лица.

Ниту пандемијата од Корона вирусот не ги спречи крводарителите од Велес и околните населени места и денеска да ја покажат нивната хуманост. Голема благодарност до нив - рече Орце Николов, секретар на ОО на Црвен крст Велес.

Акцијата се одржи во просториите на Ликовен салон, со почеток од 9 до 14 часот а беше организирана во соработка со Институтот за трансфузиона медицина .На крводарителската акција се применуваа  мерките за безбедност поради вонредната состојба предизвикана од квоид-19. Во месец април забележани се 140 собрани крвни единици во одделението за трансфузиона медицина, што е невообичаено мала бројка за Велес, каде месечниот план  е 155 крвни единици.

Поврзани »

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали состојбата со ковид-19, го промени начинот на живот кај Вас?

  • да
  • не
Резултати